Przepisy

#JedzJabłka lub #EatPolishApples

13/10/2015
obiad z jabłkami - patchwork

Pamiętacie zeszłoroczną akcję “jabłkiem w Putina”? W tym roku emocje już nieco opadły, a szkoda. Jabłko jako nasze dobro narodowe powinno na stałe utkwić w naszej diecie, szczególnie, że jak się postaramy możemy z jabłek (lub z jabłkami) wyczarować cały obiad.

Anglicy mawiają “an apple a day keeps doctor away”. Zupełnie nie miałam pojęcia, że mamy do tego polski odpowiednik! A jednak jest – “zjedz jabłko z wieczora, nie potrzeba doktora” zobaczyłam na zaprzyjaźnionym fanpage’u. No dobra, to nie daję się dwa razy prosić i gotuję jabłkowy obiad. Mam tylko nadzieję, że pora obiadowa może liczyć się za wieczór.

Najpierw, zapraszam Was na danie główne. Chociaż, jeśli chcecie zrobić też i ciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka na ciasto.

obiad z jabłkami - patchwork

PIECZONY KURCZAK Z MIODEM I JABŁKAMI

Składniki (na 4 osoby):

  • 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki)
  • 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście)
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • ok. 100 ml płynnego miodu
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika)

Kurczaki podsmażamy na rumiano – ja robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę.

W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem.

obiad z jabłkami - patchwork

CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE
(idealne do pieczenia z dzieckiem)

Składniki:

  • 6 dużych jabłek
  • szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz na polewę: 70 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 3 łyżki kakao

Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Zasypać cukrem w dużej misce i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie dodawać po kolei, MIESZAJĄC DREWNIANĄ ŁYŻKĄ (uwaga, Babcia Tosia od której pochodzi ten przepis twierdzi, że mieszane czym innym się nie udaje!): jajka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, żurawinę. Piec w 200° ok. 30 minut, aż będzie jasnozłote.

Składniki polewy gotować ciągle mieszając przez 5 minut. Polewać natychmiast, bardzo szybko zastyga.

obiad z jabłkami - patchwork

obiad z jabłkami - patchwork

DRUKUJ PRZEPISY


Cieszę się, że czytasz mój blog.
Nie przegap żadnego wpisu –
obserwuj PATCHWORK w serwisie
Facebook – Instagram – Google+


Smacznego :)
Paula

PS. Ten wpis jest częścią akcji Dary jesieni na blogu Owsianka i Kawa. Dzisiaj razem ze mną gotuje Weronika z Plasterka Cytryny oraz Ola, autorka bloga Niemiecka Sofa. Zajrzyjcie tam koniecznie!

Mogą Cię zainteresować:

8 komentarzy

  • Odpowiedz Justyna Witkowska 18/10/2015 at 07:48

    kurczak z jabłkami! kocham!

  • Odpowiedz Diana Korzeb / Językowy Precel 15/10/2015 at 15:13

    Od tego lata strasznie fascynuje mnie połączenie owoców z mięsem. Miałam okazję jeść sałatkę, w której był m.in kurczak i truskawki, bardzo ciekawe połączenie. Chętnie wypróbuję Twój przepis.

  • Odpowiedz TajemniceNatury 15/10/2015 at 12:21

    Jabłka mogę jeść na okrągło , cały rok :) , w zupie, w kompocie, na ciepło i zimno , w sałatce i w śledziach , na surowo i pieczone ;) , z kurczakiem tez muszę wypróbować , aha w cieście tez lubię , Twoje wyglada bardzo smakowicie ! Zostało coś jeszcze ? Chętnie wpadłabym na kawałek ;) pozdrawiam serdecznie – Beata

  • Odpowiedz Young Wife 14/10/2015 at 17:00

    Ale genialne! Wszystko wygląda meeega apetycznie, aczkolwiek kurczak byłby idealny dla mojego Męża – typowego Mięsożercy! Uwielbiam jabłka pod każdą postacią. U mnie w piątek walka z gruszką! :D

  • Odpowiedz bastalena 13/10/2015 at 22:44

    Polskie powiedzenie jest luźnym tłumaczeniem tego angielskiego. Z grubsza chodzi o to, by zjeść jabłko w ciągu dnia. Gdzieś obiła mi się o uszy inna jego wersja, ale już nie pamiętam go, ta jakoś bardziej mi utkwiła w pamięci.
    A przepisy podobają mi się. Kurczaka w jabłkach jeszcze nie jadłam. Zazwyczaj duszę go w pomarańczach (i piri piri ;)). Ciasta kawałek gołębiem pocztowym proszę nadać ;)
    Dziękuję za udział w akcji i zapraszam na kolejne :)

  • Odpowiedz Aleksandra Jakubowska 13/10/2015 at 21:55

    Muszę koniecznie wypróbować ten przepis na kurczaka. Zawsze jabłko kojarzyło mi się z jedzeniem na słodko. Jakoś nie pomyślałam o kurczaku.

  • Odpowiedz Krakowianka 13/10/2015 at 18:59

    Ja tam dalej jem jabłka na potęgę ;D

  • Odpowiedz jedz z apetytem 13/10/2015 at 13:45

    Kurczaczek z jablkami! Hmmm…. Pychotka! Teraz musze wybrac czy zrobic kurczaka czy ciasto? dobrym pomyslem jest zrobienie obu propozycji w jednym czasie, czyli takie 2 w 1.

  • Podoba Ci się post? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło! A jeśli masz krytyczne uwagi, też chętnie je przeczytam. Zalogowanie się do systemu komentarzy lub/i subskrypcja dyskusji pod postem lub całej strony, równoznaczne są z akceptacją Polityki Prywatności. Podanie danych jest dobrowolne. Komentarze są moderowane i pojawiają się na stronie po zatwierdzeniu przez Admina.

    Kolejny post
    Wesele jest sytuacją towarzyską, która rządzi się określonymi prawami, dlatego…