w Przepisy

Roladki z bakłażana na ciepło – danie idealne na końcówkę lata

roladki-z-baklazana-na-cieplo

Roladki z bakłażana na ciepło, to nie jest do końca danie z gatunku tych, przy których człowiek się nie narobi, a efekt i tak będzie spektakularny. Z drugiej strony, samo przygotowanie, przy odrobinie wprawy, nie zajmie więcej niż pół godziny. A smak? Powiem szczerze, nie znam lepszego sposobu obiadowego zastosowania bakłażana.

Są dwa sposoby wykonania tego dania – łatwiejszy i zdrowszy. Łatwiej jest użyć do niego serka śmietankowego w plastrach, przy czym może to być neutralny w smaku serek, ale też i paprykowy, ziołowy lub w innym, ulubionym przez Was smaku. Jednak, serki tego typu często zawierają sztuczne dodatki, żelatynę, konserwanty lub zagęstniki, warto jest więc dokładnie czytać etykietki.
Można też zastosować zwykły serek do smarowania typu Philadelphia. Przy czym tutaj również warto zwrócić baczną uwagę na skład, bo to, co czasami można w nim, znaleźć jest prawdziwie szokujące.

 

Roladki z bakłażana na ciepło

Roladki z bakłażana na ciepło – składniki

  • 2 bakłażany – czym większe tym lepsze
  • 2 opakowania serka śmietankowego w plasterkach – np. tego typu
  • Neutralny w smaku olej, np. z pestek winogron lub rzepakowy
  • Przecier pomidorowy
  • Sól, pieprz, odrobina cukru
  • Świeża bazylia
  • Do podania: sałata oraz makaron w ulubionym kształcie – ja wybrałam taki

 

roladki z bakłażana na ciepło

 

Roladki z bakłażana na ciepło – sposób wykonania

  • Bakłażany kroimy na plastry o grubości ok. 4-5 mm. Ja robię to przy użyciu krajalnicy do chleba ;)
  • Plastry podsmażamy lekko na oleju, najlepiej na patelni grillowej, tak by zmiękły i dały się łatwo zwijać. Warto jednak uważać, aby nie trzymać ich na patelni zbyt długo, aby się nie rozpadły.
  • Na każdym plastrze układamy plasterek sera i zwijamy w roladkę, Spinamy wykałaczką.
  • Tak przygotowane roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Przygotowujemy sos – przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i – jeśli ktoś lubi – cukrem. Przyznam, że ja zawsze dosypuję odrobinę cukru do dań z pomidorów, co lekko przełamuje ich naturalną kwaskowatość i wspaniale wydobywa smak.
  • Sosem zalewamy roladki z bakłażana i zapiekamy ok. 15 minut w 180 – 200 stopniach z termoobiegiem.
  • Bazylię siekamy i posypujemy nią gotowe danie tuż przed podaniem.
  • Voila! Roladki z bakłażana na ciepło są gotowe, aby wjechać na stół, np. w towarzystwie sałaty z sosem vinaigrette i makaronu.

Jeśli macie opór przed stosowaniem sera w plasterkach, można go zastąpić twarożkiem typu Philadelphia, lub nawet fetą, którą polecam doprawić czosnkiem i natką pietruszki.

 

drukuj przepis

 

roladki z bakłażana na ciepło

 

Lubisz bakłażany? To może masz ochotę zajrzeć jeszcze tutaj, po przepis na rumuńską pastę do pieczywa?  Natomiast inne przepisy na obiady w 30 minut znajdziesz tutaj.

 

Smacznego!

Wasza,


Cieszę się, że czytasz mój blog.
Nie przegap żadnego wpisu –
obserwuj PATCHWORK w serwisie
Facebook – Instagram – Google+ – Bloglovin’


 

Biorę udział w akcji:


Warzywa psiankowate 2017

POPRZEDNI POST