Przepisy

Papryka faszerowana na szybko – fit przepis dla zapracowanych

02/08/2018
papryka faszerowana na szybko przepis fit

Papryka faszerowana z całą pewnością da się zakwalifikować do przepisów do wykonania w około 30 minut, o ile będziemy ściśle trzymać się kolejności wykonywanych czynności. Co więcej, czas kiedy papryka siedzi w piekarniku możemy swobodnie wykorzystać na co innego, więc de facto, samo przygotowanie dania może nam zająć nawet krócej.

Papryka faszerowana na szybko – składniki dla 4 osób

  • 4 średniej wielkości papryki w dowolnym kolorze
  • 500 g mielonego mięsa – użyłam mięsa z indyka
  • 4 spore, dojrzałe pomidory
  • 1 średnia cebula
  • ok. 200 g ryżu z suszonymi warzywami – używam gotowych mieszanek
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy, olej do podsmażenia mięsa
  • opcjonalnie: 200 ml wytrawnego wina – u mnie białe
  • opcjonalnie: ser żółty do zapieczenia na wierzchu, 8 plasterków

papryka faszerowana na szybko przepis fit

Papryka faszerowana na szybko – wykonanie

Uwaga, jeśli chcesz przygotować to danie naprawdę szybko, kolejność jest bardzo istotna.

  1. Włącz piekarnik na 200 stopni, termoobieg.
  2. Posiekaj drobno cebulę i delikatnie podduś ją na łyżce oleju na dużej, pojemniej patelni.
  3. Dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor. Po chwili dodaj wino. Początkowo energicznie mieszaj, później zmniejsz ogień i duś pod przykryciem.
  4. Zagotuj w czajniku wodę, aby obrać pomidory.
  5. Do mięsa dodaj mieszankę ryżowo – warzywną. Ja korzystam z gotowej mieszanki lunchowej, zawierającej oprócz ryżu soczewicę, suszoną marchewkę i groszek oraz makaron vermicelli i bazylię, możesz jednak wykorzystać dowolną inną ulubioną mieszankę i zioła. Jeśli jest ona w torebkach do gotowania, po prostu rozetnij torebkę, a suchą mieszankę wsyp na patelnię. Posól, pomieszaj, przykryj.
  6. Obierz pomidory, wykrój szypułki i pokrój je na kawałki. Miąższ wraz z sokiem dodaj na patelnię.
  7. Od momentu dodania pomidorów farsz musi dusić się ok. 10 minut. Ja najczęściej zwiększam wtedy temperaturę i zdejmuję przykrywkę, aby nieco zredukować ilość płynu, jednak z drugiej strony, nie może on być zbyt suchy.
  8. W czasie kiedy farsz się dusi, umyj papryki, przekrój je wzdłuż na połówki i usuń gniazda nasienne.
  9. Każdą paprykę posól od środka i napełnij farszem. Ułóż ciasno obok siebie w naczyniu do zapiekania.
  10. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i do czasu, aż będą miękkie. Jeśli lubisz faszerowane papryki w wersji mniej fit – z serem na wierzchu, wystarczy dołożyć go na minutę-dwie przed wyjęciem potrawy z piekarnika.

Smacznego!

Wasza,

Szukasz innych inspiracji na szybkie, sierpniowe obiady? Wypróbuj duszoną młodą kapustę lub roladki z bakłażana.

papryka faszerowana na szybko przepis fit

Ten przepis dodaję do akcji:


Warzywa psiankowate 2018

Mogą Cię zainteresować:

1 komentarz

  • Odpowiedz Karina 05/08/2018 at 13:37

    Uwielbiam paprykę pod każdą postacią. Ja faszeruję kaszą jaglaną pieczarkami ciecierzycą i kukurydzą i mocno dopraeiam. Mięsną wersję także czasami przygotuję ale bardziej pod moich chłopaków ;)

  • Podoba Ci się post? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło! A jeśli masz krytyczne uwagi, też chętnie je przeczytam. Zalogowanie się do systemu komentarzy lub/i subskrypcja dyskusji pod postem lub całej strony, równoznaczne są z akceptacją Polityki Prywatności. Podanie danych jest dobrowolne. Komentarze są moderowane i pojawiają się na stronie po zatwierdzeniu przez Admina.

    Kolejny post
    Planując wypad na Korčulę skontaktowałam się mailowo z lokalnym, polskojęzycznym…