Przepisy

Pączki luksusowe – bo tłusty czwartek jest raz do roku!

08/02/2018
Pączki luksusowe przepis

Reprezentujesz “Team Pączki” czy “Team Faworki”? Ja zdecydowanie to drugie, ale Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami, więc pączki też będą. Natomiast, w tym roku nie będę stała w gigantycznej kolejce do kultowej cukierni na Chmielnej – uff! –  ponieważ weszłam w posiadanie absolutnie fantastycznego przepisu na pączki “luksusowe” (faktycznie dość wypasiony). To najlepsze pączki jakie jadłam, gwarantuję, że będą Ci smakować.

Historia tego przepisu jest taka jak lubię najbardziej – czyli przekazywany pocztą pantoflową od kumy do kumy, z których każda go jakoś ulepsza. Do nas przypłynął od Cioci, która dostała go od swojej Przyjaciółki i co charakterystyczne, przypłynął mailem, taki to znak czasów.

Od najbardziej znanego przepisu na “pączki luksusowe” z bloga Moje Wypieki różni się dodatkiem sporej ilości słodkiej śmietanki, jak szaleć to szaleć. Nie dyskutuję, robię jak leci, są naprawdę delikatne w smaku, no rewelacyjne po prostu. Zamieniłam tylko cukier wanilinowy na prawdziwą esencję waniliową.

Pączki "luksusowe" przepis

Pączki luksusowe – przepis

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 6 dkg świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
  • 8 żółtek
  • 8 dkg cukru
  • 1/4 l słodkiej śmietanki
  • 15 dkg masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej – do kupienia np. tutaj
  • 1 kieliszek spirytusu lub rumu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • nadzienie – u mnie konfitura z płatków róży
  • tłuszcz do smażenia np. olej lub Planta

Pączki luksusowe – wykonanie

  1. Najpierw zaczyn – 10 dkg. mąki, 1/3 szklanki ciepłego (lecz nie gorącego) mleka, 1 łyżka cukru i drożdże. Rozmieszać i odstawić, aż pojawią się bąbelki.
  2. Ubić 8 żółtek z 8 dag cukru i esencją waniliową.
  3. Przesiać mąkę (może być zwyczajna lub tortowa) i dodać do niej zaczyn drożdżowy, ubite żółtka, lekko podgrzaną śmietankę, alkohol, sól.
  4. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając po trochu rozpuszczone i wystudzone masło.
  5. Poczekać, aż ciasto podrośnie – ok. 15-20 minut.
  6. Po wyrośnięciu formować pączki. Z rozwałkowanego ciasta wycinać szeroką szklanką kółka, na środku których układać po małej ilości nadzienia. Placuszki sklejać w sakiewki i tak przygotowane pączki układać na papierze pergaminowym sklejeniem do dołu. Muszą podrosnąć.
  7. Po ulepieniu wszystkich pączków, pierwsze powinny zdążyć już urosnąć, więc można smażyć.
  8. Każdy pączek smaży się ok. 3 minuty na jedną stronę, więc tłuszcz nie może być zbyt gorący. Na początku warto jest przykryć patelnię, po odwróceniu pączków już niekoniecznie. Testowo można sprawdzić patyczkiem, czy nie są surowe w środku.
  9. Gotowe pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Uwaga 1: nadzienie powinno być jak najbardziej stałe. Płynne konfitury wypływają w trakcie smażenia.

Uwaga 2: przyjaciółka mojej Cioci twierdzi, że w trakcie smażenia pączków w mieszkaniu musi być ciepło, więc z wietrzenia nici! Ja wierzę, nie mam zamiaru ryzykować, że cała ta robota pójdzie na marne.

drukuj przepis

 

pączki luksusowe przepis

Smacznego!

Wasza,

PS. Jeśli należysz do Teamu Faworki, przepis dla Ciebie pojawi się już niebawem!


Cieszę się, że czytasz mój blog.
Nie przegap żadnego wpisu –
obserwuj PATCHWORK w serwisie
Facebook Instagram Google+Bloglovin’


 

Mogą Cię zainteresować:

1 komentarz

  • Odpowiedz Faworki kryzysowe - z przepisu mojej Babci - PATCHWORK 12/02/2018 at 22:58

    […] A jeśli jednak, po namyśle stawiacie na pączki – przepis znajdziecie tutaj. […]

  • Podoba Ci się post? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło! A jeśli masz krytyczne uwagi, też chętnie je przeczytam. Zalogowanie się do systemu komentarzy lub/i subskrypcja dyskusji pod postem lub całej strony, równoznaczne są z akceptacją Polityki Prywatności. Podanie danych jest dobrowolne. Komentarze są moderowane i pojawiają się na stronie po zatwierdzeniu przez Admina.