Przepisy

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą – przepis

23/06/2018
młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą przepis

Trzydziestostopniowy upał oznacza przeważnie, że w ciągu dnia nie chce mi się jeść. Przerzucam się na owoce i sorbety, skutkiem czego wieczorem dopada mnie wilczy głód. Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą, z dodatkiem fenomenalnych pieczonych ziemniaków jest na niego idealną odpowiedzią.

Równie dobrze zestawienie to nada się na obiad po rowerowej wycieczce, na rozgrzanie po kąpieli w zimnym morzu, lub jako dodatek do kiełbasy i ziemniaków pieczonych na ognisku (z tym, że wtedy do garnka proponuję wrzucić pokrojoną w półplasterki marchewkę). Czas wykonania: 30 minut z zegarkiem w ręku. To danie ma same zalety, jeśli tylko lubisz kapustę: jest sycące, lekkie i bardzo kojarzy się z latem.

młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą przepis

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą – przepis

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą – składniki

  • 1 średnia główka kapusty
  • 1 duża cebula (użyłam czerwonej)
  • 100 g masła
  • 300-400 g kiełbasy (ja najbardziej lubię śląską, lub podwawelską)
  • lub/i 4 średnie młode marchewki
  • pęczek koperku
  • sól

młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą przepis

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą – wykonanie

  1. Kapustę pozbawić zewnętrznych, uszkodzonych liści i poszatkować.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Kiełbasę pokroić w kostkę
  4. Marchewkę pokroić w półplasterki
  5. Koperek posiekać
  6. W dużym garnku zeszklić na maśle cebulę, dodać kiełbasę i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Jeśli planujecie dodać marchewkę, również warto zrobić to teraz.
  7. Dodać kapustę, wsypać pół ściętej łyżeczki soli, dolać pół szklanki wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości – ok. 15 minut
  8. Na koniec dodać koperek i wymieszać

młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą przepis

Moim zdaniem, duszona młoda kapusta smakuje najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaków. Tym razem upiekłam je według przepisu Oli z bloga „Dziękuję, nie gotuję”. Są z dodatkiem octu balsamicznego i są FENOMENALNE! Z pewnością będzie to jeden z moich ulubionych przepisów, a i inne z bloga Oli są z pewnością warte przetestowania. Alternatywnie, jeśli nie lubisz posmaku octu balsamicznego, możesz upiec je z mojego przepisu.

młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą przepis

Smacznego!

Wszystkiego dobrego na początek lata i do usłyszenia niebawem.

Wasza,

Mogą Cię zainteresować:

1 komentarz

  • Odpowiedz Karina 24/06/2018 at 18:54

    Aż ślinka cieknie ;)

  • Podoba Ci się post? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło! A jeśli masz krytyczne uwagi, też chętnie je przeczytam. Zalogowanie się do systemu komentarzy lub/i subskrypcja dyskusji pod postem lub całej strony, równoznaczne są z akceptacją Polityki Prywatności. Podanie danych jest dobrowolne. Komentarze są moderowane i pojawiają się na stronie po zatwierdzeniu przez Admina.

    Kolejny post
    Okazało się, że w tym roku z jakiegoś powodu musisz…