w Przepisy

Kremowa zupa cebulowa na białym winie- obiad w 30 minut

kremowa-zupa-cebulowa-na-bialym-winie

Zupa cebulowa w klasycznym wydaniu francuskim to rodzaj bulionu z duszonymi piórkami cebuli. Podawana jest w kokilkach z zapieczonym na wierzchu z ostrym serem typu ementaler lub gruyere. Ja sama przekonałam się do tak serwowanej zupy dość niedawno, jednak dla wielu osób duszona cebula jest “nie do przeskoczenia” – przez co pozbawiają się możliwości spróbowania fascynującego smaku, jakim niewątpliwie danie to się charakteryzuje. Dla takich osób, czyli między innymi własnych najbliższych, zaczęłam gotować cebulową zupę-krem, z dodatkiem białego wina, które nieprawdopodobnie podkręca smak.

Zupa cebulowa to danie idealne na jesienne deszcze i brzydką pogodę. Cebula ma działanie bakteriobójcze, zawiera cynk, fosfor, magnez i witaminę C, wspomaga więc naszą odporność i wzmacnia organizm. Podana w formie delikatnego kremu, z tartym serem, szczypiorkiem i kawałkami bagietki, zyskuje wiele – nawet w oczach tych, którzy za cebulą, oględnie mówiąc, nie przepadają.

 

Zupa cebulowa na białym winie

Kremowa zupa cebulowa na białym winie – składniki

  • 6 średnich cebul dowolnego rodzaju (chociaż raczej nie cukrowych)
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • dymka ze szczypiorkiem
  • litr bulionu
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 50 gr masła
  • tarty ser żółty o zdecydowanym smaku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Zupa cebulowa na białym winie

Kremowa zupa cebulowa na białym winie- sposób wykonania

  • Cebule obieramy i kroimy na kawałki – ich kształt nie ma znaczenia. Uwaga: jeśli zastosujemy cebulę czerwoną, zupa po zmiksowaniu może mieć kolor nieco bury. Mnie to nie przeszkadza, ale zasadniczo ładniej wygląda wykonana z białej cebuli.
  • W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i dusimy na nim cebulę, aż stanie się szklista. Uwaga: nie można dopuścić do tego, aby cebula zbrązowiała – jej smak stanie się wtedy lekko gorzki.
  • Podduszoną cebulę zalewamy winem i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.
  • Następnie, dolewamy bulion. Jeżeli nie mam akurat zamrożonej domowej bazy do zupy korzystam z bulionu Krakus. Widniejąca na zdjęciu buteleczka to koncentrat, który mieszam z mniej-więcej litrem gorącej wody. W przeciwieństwie do popularnych kostek rosołowych nie zawiera glutaminianu sodu ani konserwantów, więc korzystam z niego bez obaw i dość często. Szczególnie, że znakomicie pomaga oszczędzić czas spędzany w kuchni.
  • Gotujemy jeszcze 10 – 15 minut, po czym miksujemy zupę na gładki krem.
  • Podajemy posypaną żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem z dodatkiem bagietki lub grzanek.
  • Voilà!

Tutaj tutaj znajdziecie przepisy na inne jesienne zupy.

drukuj przepis

 

Zupa cebulowa na białym winie

Smacznego!

Wasza,

 


Cieszę się, że czytasz mój blog.
Nie przegap żadnego wpisu –
obserwuj PATCHWORK w serwisie
Facebook Instagram Google+Bloglovin’


 

 

POPRZEDNI POST
  • Aż mi ślinka pociekła :) Muszę przyrządzić taką zupę jak najszybciej – wygląda boooosko <3

  • Iza

    Pyszna zupa :) Bulionu Krakusa jeszcze nie próbowałam, ale skoro polecasz chyba go spróbuję. A do zupy cebulowej zamiast wina polecam dla odmiany dodać cydr :D