w Przepisy

Czekoladowa pascha wielkanocna – przepis

czekoladowa-pascha-wielkanocna-przepis

Czekoladowa pascha wielkanocna, na bazie przepisu na klasyczną paschę, z modyfikacją dla czekoladoholików. Idealna dla zapracowanych matek, gdyż jej wykonanie jest arcyproste.

Przepis sprawdzony przeze mnie wielokrotnie, co ważne: bez surowych żółtek, czyli będzie pasował również tym, którzy boją się salmonelli. Poza tym, można zużyć te jajka, które popękały Wam przy gotowaniu kraszanek. Ok, to kiedy wyciągnęłam na wierzch już wszystkie zmory, nie pozostaje mi nic innego jak podać Wam ten przepis. Wesołych Świąt!

czekoladowa pascha wielkanocna przepis

Czekoladowa pascha wielkanocna – składniki:

  • 1/2 kg sera śmietankowego trzykrotnie mielonego
  • 25 dkg masła
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • migdały – posiekane lub płatki
  • orzechy włoskie lub laskowe
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • jałowa gaza opatrunkowa – 1 opakowanie, rozmiar 1 metr na 1 metr
  • Owoce lub bakalie do dekoracji

Cieszę się, że czytasz mój blog.
Nie przegap żadnego wpisu –
obserwuj PATCHWORK w serwisie
Facebook Instagram Google+Bloglovin’


czekoladowa pascha wielkanocna przepis

Czekoladowa pascha wielkanocna – wykonanie

  • Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.
  • Żółtka dokładnie rozgnieść widelcem i przetrzeć przez sito.
  • W misie miksera wymieszać ser, czekoladę z masłem, żółtka, cukier i wanilię. Utrzeć na jednolitą masę.
  • Dodać bakalie – wymienione przeze mnie lub inne według uznania, w ilości takiej jak lubimy.
  • Naczynie – może być to miska dowolnego kształtu – wyłożyć dwukrotnie złożoną gazą.
  • Masę serową umieścić w wyłożonej misce, na wierzch włożyć talerzyk i obciążyć – chodzi o to, aby serwatka która się wytrąci była “wciskana” w gazę.
  • Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin – może być więcej.
  • Przed podaniem odwrócić miskę z masą do góry dnem, ułożyć gotową paschę na talerzu i udekorować.

Smacznego!

Z okazji nadchodzących Świąt życzę Wam przezwyciężenia tego co złe i nowego początku. Wszystkiego Najlepszego!

Wasza,

PS. Oryginalny przepis znalazłam tutaj. Wiem, że paschę przygotowaną w ten sposób niektórzy nazywają “podróbką z sera”, ale mi to osobiście nie przeszkadza. Moim zdaniem w niczym nie ustępuje tej “prawdziwej”, wykonywanej z mleka, śmietany i jajek – ale z tradycją się nie dyskutuje, więc z uśmiechem przyjmują status “paschy gorszego sortu”.

czekoladowa_pascha_wielkanocna_przepis

Przepis dodaję do akcji:


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

POPRZEDNI POST
KOLEJNY POST