w Przepisy

Grillowe (coś jak) ratatouille

grillowe-cos-jak-ratatouille

Dym wnosi do domu zapach lata. Zaklinając trochę prognozę pogody, rozpalamy grilla na tarasie. Ciężkie steki smakują najlepiej z lekkim, warzywnym dodatkiem. Uwielbiam pieczarki z grilla, lecz dziś nie zaserwuję ich sauté. Dodam je do ratatouille, łamiąc nieco konwencję, osiągając natomiast zaskakująco smaczny efekt.

Opisana historia zdarzyła się w zeszły weekend. Dziś natomiast pogoda przypomina raczej listopad niż wiosnę. Sorry, klimat i te sprawy. Publikuję jednak przepis, żeby „zaczarować” aurę na przyszły tydzień. Ma to swoje plusy: do tego czasu zdążycie zaopatrzyć się w taki oto garnek:

garnek do warzyw z grilla

grillowanie z dzieckiem

Składniki:
10 ładnych pieczarek
Bakłażan
Cukinia
4 – 5 pomidorów
4 – 5 marchewek
1 – 2 cebule (mogą być czerwone)
Ząbki czosnku z 1 główki
Oliwa
Przyprawy – tym razem dodałam suszone zioła prowansalskie i sól

pieczarki

Wykonanie jest arcyproste. Warzywa kroimy w cząstki, plasterki i kosteczki. Mieszamy w dużej misce, solimy, doprawiamy. Przekładamy do wysmarowanego oliwą garnka i ustawiamy na grillu. Czas „pieczenia” – max. 15 minut. Często, aczkolwiek ostrożnie, mieszamy.

warzywa z grilla

20150412_153018

Paula_chef
Do wszelkich potraw z grilla bardzo pasuje mi własnoręcznie wykonany sos czosnkowy:
Jogurt naturalny i majonez mieszamy w proporcji 2/3 do 1/3. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę majeranku i trochę soli. Mieszamy i czekamy ok. 2 godzin, aż składniki się „przegryzą”.

sos_skład

najlepszy_sos

Voilà! Bon appétit!

warzywa_z_grilla1

Wpis dodaję do akcji:

Pieczarkowy Tydzień 2015

Pieczarkowy Tydzień 2015

Zapisz

POPRZEDNI POST
KOLEJNY POST
Tagi: ,
Udostępnij: