Proste przepisy na zupę czosnkową to doskonałe jedzenie na pocieszenie o każdej porze roku. Ta pyszna zupa smakuje najlepiej, gdy czosnek jest duży i w sezonie. Jest pyszna podawana na ciepło lub schłodzona i może być uzupełniona grzankami, dobrą oliwą z oliwek i świeżym tymiankiem. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować następną miskę zupy czosnkowej:
Czy można zamrozić zupę czosnkową
Ten łatwy, domowy sposób na przeziębienie wykorzystuje ponad czterdzieści ząbków pieczonego czosnku, aby stworzyć subtelny, lecz pyszny smak czosnku. Aby zachować jego ostry smak, niektóre ząbki można uprażyć wcześniej i gotować na wolnym ogniu w zupie. Ta technika łagodzi ostry smak czosnku. Następnie udekorować surowym czosnkiem. Ten przepis na zupę można zamrozić na okres do trzech miesięcy.
Zupa ta jest często wzbogacana o chleb, który trzyma wampiry na dystans. Możesz dodać tyle czosnku, ile chcesz, lub tak mało, jak chcesz. Można również dodać pieczony czosnek, w całości lub rozgnieciony. Ogólnie rzecz biorąc, można użyć do 6 ząbków świeżego czosnku lub dwóch główek czosnku pieczonego. Jeśli ktoś ma silny żołądek, może dodać więcej czosnku. Po ostygnięciu zupę należy przelać do szczelnego pojemnika. Następnie można ją przechowywać w lodówce. W lodówce zachowa trwałość przez trzy dni.
Użycie chleba jako zagęstnika
Przyrządzając tradycyjną francuską zupę czosnkową, jednym z najczęstszych sposobów zagęszczania zupy jest dodanie kromki chleba. Chleb nadaje zupie czosnkowej bogatą, aksamitną konsystencję, a jej gładki, kremowy smak znany jest z tego, że trzyma wampiry na dystans. Jest to obfita zupa, która nie jest ostra ani cierpka jak francuska zupa cebulowa.
Jeśli szukasz zdrowego sposobu na to, by zupa była bardziej treściwa, możesz użyć płatków owsianych. Ten składnik może zagęścić każdą zupę i jest tak samo skuteczny w zupach jak chleb kanapkowy. W rzeczywistości, owies może zagęścić zupę równie dobrze jak chleb. Dobrej jakości mąka owsiana również dobrze sprawdzi się w zupie. Pół filiżanki płatków owsianych zagęści większość zup.
Użycie pieczonych i surowych ząbków czosnku w zupie
Aby uzyskać subtelny, lecz intensywny smak czosnku, można użyć w tej zupie ponad 40 ząbków czosnku. Niektóre z nich można wcześniej uprażyć, inne należy po prostu poddusić w bulionie. Prażenie czosnku przed gotowaniem na wolnym ogniu pozbawia go ostrego smaku i nadaje zupie łagodniejszy smak. W razie potrzeby pieczony czosnek można podać jako ozdobę.
Jeśli używasz surowego czosnku, ważne jest, aby go obrać. Łupinę usuwa się za pomocą noża. Następnie należy go zetrzeć na tarce. Do zupy można również dodać upieczone ząbki czosnku, ponieważ będą one miały znacznie łagodniejszy smak. Można również dodać jeden ząbek czosnku na filiżankę zupy. Im więcej czosnku użyjesz w zupie, tym więcej korzyści osiągniesz.
Użycie kwaśnej śmietany jako wzmacniacza smaku
Jeśli szukasz wzmacniacza smaku w przepisie na zupę czosnkową, spróbuj użyć kwaśnej śmietany. Przekonasz się, że ta popularna przyprawa jest doskonałym wyborem. Jej smak uzupełnia niemal wszystko i pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Możesz użyć kilku ząbków czosnku, aby uzyskać większy garnek, lub zmiażdżyć je, aby uzyskać więcej smaku. Ważne jest, aby pamiętać, że czosnek nie zsiada się, ale nadal będzie smacznym dodatkiem do zupy.
Możesz również użyć połówki, czyli śmietany i mleka, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Jeśli nie masz pod ręką połówki, możesz zastąpić ją zwykłym jogurtem greckim. Innym popularnym składnikiem zup kremów jest ocet. Zamiast białego balsamicznego możesz użyć zwykłego lub białego octu balsamicznego. Inną dobrą alternatywą jest czerwony lub biały ocet winny.
Przygotowanie latem
Przygotowanie zupy czosnkowej latem to doskonały sposób na cieszenie się tym pysznym warzywem. Choć jest smaczna przez cały rok, szczególnie dobrze smakuje w miesiącach letnich, kiedy czosnek jest sezonowy i duży. Podawaj ją z grzankami, dobrej jakości oliwą z oliwek i świeżym tymiankiem, a otrzymasz idealny letni obiad. Koniecznie spróbuj! Oto jak:
Upiecz ząbki czosnku. Czosnek powinien być dobrze upieczony, około 45 minut. Zdejmij skórkę i wyrzuć miąższ, a następnie pokrój ząbki na kawałki. Następnie rozgrzać masło w dużym garnku na średnio-wysokim ogniu. Smażyć cebulę i czosnek, aż staną się półprzezroczyste, a następnie dodać uprażony czosnek. Gotuj jeszcze przez kilka minut, a otrzymasz pyszną letnią zupę. Podawaj ją ze świeżym pieczywem lub grzankami!