Gdy szukasz przepisów na grilla, spróbuj dodać do swojego menu grillowane owoce! Pokochasz łatwość, z jaką się gotują i zachowują swój kształt i konsystencję. Grillowane owoce to także świetny dodatek do letnich spotkań przy grillu! Dowiedz się, jak grillować owoce, aby były idealne na każdą okazję! Mamy też kilka wskazówek, jak dodać do grillowanych owoców alkohol! Przewiń stronę, aby znaleźć kilka pysznych pomysłów!
Przepisy na grilla, które zawierają grillowane owoce
Możliwości są nieograniczone, jeśli chodzi o przepisy na grilla, które zawierają grillowane owoce. Owoce same w sobie są słodkie i soczyste, a aromat dymu wzmacnia ich smak. Kebaby owocowe lub desery z grillowanych owoców to idealne menu na letniego grilla. Można też spróbować kebabów z ananasem lub grillowanych bananów. Niezależnie od tego, czy wybierzesz owoce grillowane, czy pokrojone w plastry, efektem końcowym będzie pyszny i wyjątkowy deser.
Aby grillować owoce, należy pokroić je na duże kawałki. Zapobiega to wpadaniu owoców między listwy grilla i pozwala zachować ich strukturę. W przypadku bananów można pozostawić skórkę, aby zachować ich miękką konsystencję. Używaj wysokiej temperatury, aby owoce się upiekły. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, używaj neutralnych olejów, takich jak oliwa z oliwek lub niesolone masło. Po kilku minutach możesz podawać owoce z lodami lub kandyzowanym imbirem.
Sałatka z jabłek to kolejne smaczne danie dodatkowe, które doskonale nadaje się na grilla. Jest łatwa w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie! Potrzebne będzie 6 łyżek oliwy z oliwek, 1/4 filiżanki kolendry, sok pomarańczowy, ocet balsamiczny i 1 ząbek mielonego czosnku. Połowę marynaty wykorzystaj jako dressing. Następnie pokrój jabłka na cienkie kawałki i grilluj przez trzy do czterech minut z każdej strony. Po upieczeniu dodaj na wierzch orzechy włoskie i ser pleśniowy.
Dodanie alkoholu do grillowanych owoców
Jeśli chcesz urozmaicić swój talerz z grillowanymi owocami, spróbuj dodać do niego alkohol. Owoce na pewno będą smaczne i orzeźwiające. Dodanie alkoholu do owoców może być zabawnym i łatwym pomysłem na imprezę. Aby stworzyć ten wyjątkowy przysmak, wystarczy pokroić owoce i namoczyć je w ulubionym alkoholu. Po namoczeniu możesz je zgrillować i podać z lodami lub koktajlem.
Jednym ze sposobów wykorzystania grillowanych owoców w koktajlach jest zmieszanie ich z alkoholem, np. tequilą. Grillowane owoce lepiej zachowują swoją naturalną słodycz i nabierają śladów zwęglenia na zewnątrz, dzięki czemu idealnie nadają się do koktajli. Grillowany wygląd sprawia także, że składniki te świetnie prezentują się w kieliszku koktajlowym! Jeśli nie jesteś pewien, jak wykorzystać alkohol w koktajlu, oto kilka wskazówek:
Najpierw pokrój owoce w grube plastry. Owoce pestkowe najlepiej przekroić na pół i usunąć z nich pestkę. Jeśli korzystasz z grilla gazowego, pamiętaj, aby używać wysokiej temperatury, aby owoce nie przywierały do rusztu. Po drugie, do owoców można dodać bitą śmietanę lub inne dodatki do deserów. Na koniec możesz podać owoce z grillowanym ciastem francuskim. Aby owoce pozostały na ruszcie, można dodać do nich bitą śmietanę.
Przyprawy do grillowanych owoców
Mimo że istnieje wiele różnych owoców, które dobrze komponują się z grillowanym mięsem, rybami lub warzywami, można się zastanawiać, jakie przyprawy dodać do grillowanych owoców. Na szczęście istnieje wiele wspaniałych sposobów na podkreślenie smaku grillowanych owoców. Oprócz stosowania świeżych ziół, można również moczyć owoce w marynatach zawierających różne likiery lub soki owocowe. Aby zapobiec przenikaniu niepożądanych smaków do owoców, należy dbać o czystość rusztu. W przypadku deserów dobrze sprawdza się ruszt z podwyższoną krawędzią, dzięki czemu słodkie owoce nie dostają się na ruszt.
Jednym z najprostszych sposobów doprawienia grillowanych owoców jest posmarowanie ich specjalną marynatą lub przyprawą. Ulubioną kombinacją jest mieszanka 1/4 szklanki brązowego cukru, kilku łyżeczek cynamonu i jednej łyżki stołowej cukru granulowanego. Inni mogą spróbować dodać do wody do moczenia świeżo starty imbir lub wiórki kokosowe. Niezależnie od tego, czego użyjesz, nie zapomnij eksperymentować z różnymi smakami.
Intensywne ciepło grilla skarmelizuje cukry zawarte w owocach i nada im dymny smak. Aby uzyskać bardziej egzotyczny smak, użyj mieszanki cynamonu, gałki muszkatołowej lub ziela angielskiego. Jeśli masz naczynie do zapiekania nadające się do grillowania lub szpikulec, możesz zastosować te same techniki, co powyżej. Jeśli podajesz grillowane owoce jako przystawkę, użyj ich w sałatce lub z lodami.