Przepisy

Pieczony sandacz z warzywami – obiad w 30 minut

18/03/2018
pieczony sandacz z warzywami

Mam wrażenie, że sandacz to raczej mało popularna u nas ryba – a niesłusznie. Nie dość, że ma delikatne, białe i nietłuste mięso, to jeszcze  relatywnie niewiele ości. Z racji na swój subtelny smak jest też dość uniwersalny, smakuje dobrze i z patelni i z piekarnika, z najróżniejszymi dodatkami. U mnie w ten weekend, w ramach przywoływania wiosny, pojawił się pieczony sandacz z warzywami, w zdecydowanie żywo-wiosennych kolorach.

Po czym wnoszę, że sandacz za rzadko pojawia się na naszych stołach? Choćby po tym, że w “normalnych” sklepach jest raczej nie do dostania. Generalnie w Warszawie, gdzie mieszkam, zdobycie prawdziwie świeżej i dobrej ryby to nie lada wyczyn – ja jednak od lat bazuję w tej kwestii na MAKRO, gdzie ryb i owoców morza jest pod dostatkiem. Ostatnio widziałam tam nawet żywe homary, ale się nie odważyłam. Kupiłam filety z sandacza i wyczarowałam co następuje:

pieczony sandacz z warzywami

Pieczony sandacz z warzywami – składniki na 4 porcje

  • 500 gramów filetów z sandacza
  • pół niedużej cukinii (ok. 200 g)
  • 1 średni batat
  • po pół papryki żółtej i czerwonej
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 2 pędy selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 cytryny
  • świeży rozmaryn i tymianek
  • sos ostrygowy
  • 100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie: kilka liści kapusty włoskiej

pieczony sandacz z warzywami

Pieczony sandacz z warzywami – wykonanie

  • filety z sandacza umyć i pokroić na mniejsze kawałki
  • ułożyć (skórką do dołu) na pokrojonych liściach kapusty, w formie wysmarowanej wcześniej oliwą
  • posmarować marynatą zrobioną z 1 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżki soku z cytryny, 1 łyżki neutralnego w smaku oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, listków z paru gałązek tymianku,
  • posypać skórką otartą z 1 dokładnie umytej i wyparzonej cytryny i posolić
  • posypać przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i odstawić w chłodne miejsce

 

  • rozgrzać piekarnik do 180 stopni i kiedy to nastąpi, umieścić w nim rybę na 15 minut

 

  • w czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, pokroić drobno cebulę, nieco grubiej batata, papryki, selera naciowego i cukinię
  • na wolnym ogniu zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i gałązkę rozmarynu, dusić pod przykryciem często mieszając
  • po ok. 10 minutach dodać 1 łyżkę sosu ostrygowego, wino i skórkę otartą z drugiej cytryny
  • warzywa powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie, kiedy upiecze się ryba
  • sandacza przed podaniem warto posypać świeżo zmielonym pieprzem

 

Smacznego!

pieczony sandacz z warzywami

drukuj przepis

 

I co o tym sądzicie? Z mojego punktu widzenia sandacz bije na głowę inne, być może łatwiej dostępne ryby – zarówno pod względem smaku jak i walorów zdrowotnych. Mój przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu Karola Okrasy i – chociaż przyznam, że do sosu ostrygowego podchodziłam z pewną nieśmiałością, naprawdę wart jest wypróbowania. Jest to danie lekkie, niebanalne, a przy tym przygotowuje się je zadziwiająco szybko. I te kolory…

 

Macie swoje ulubione sposoby na ryby? Będzie mi miło, jeśli podzielicie się nimi w komentarzach pod tym postem. Jeśli natomiast potrzebujecie innych inspiracji na szybkie obiady, zapraszam Was tutaj. W cyklu “Obiad w 30 minut” zebrała się już spora kolekcja!

Do usłyszenia niebawem,

Wasza,


Cieszę się, że czytasz mój blog.
Nie przegap żadnego wpisu –
obserwuj PATCHWORK w serwisie
Facebook Instagram Google+


Post zawiera linki afiliacyjne

Mogą Cię zainteresować:

Nie ma komentarzy

Podoba Ci się post? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło! A jeśli masz krytyczne uwagi, też chętnie je przeczytam. Zalogowanie się do systemu komentarzy lub/i subskrypcja dyskusji pod postem lub całej strony, równoznaczne są z akceptacją Polityki Prywatności. Podanie danych jest dobrowolne. Komentarze są moderowane i pojawiają się na stronie po zatwierdzeniu przez Admina.