Przepisy

Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym i pomidorami- Coconut Malai Chicken Curry

05/03/2018
Indyjskie curry z kurczaka z mlekiem kokosowym i pomidorami

Przyrządzania curry z kurczaka z mlekiem kokosowym, pomidorami i fantastycznym zestawem przypraw, nauczyłam się na warsztatach o kuchni indyjskiej w warszawskiej Akademii Let’s Go Cook. Wygrałam w konkursie na walentynkowy przepis na platformie Cookpad. Kurczak jest obłędny w smaku i szybki w wykonaniu, czyli taki jak lubię najbardziej. A same warsztaty – ach i och :)

Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym – przepis

Oryginalna nazwa tej potrawy, podana przez prowadzącą warsztaty Justynę (autorką bloga Just Delicious X) brzmi: Coconut Malai Chicken Curry.

Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym

Składniki – porcja dla 2 osób

  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 lub 3 dojrzałe pomidory lub ew. 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 nieduża cebula – może być szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • sproszkowana chili do smaku plus ew. posiekana mała papryczka chili jak ktoś lubi ostre smaki
  • sól
  • świeża kolendra i cząstki limonki do przybrania
  • klarowane masło do smażenia

Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym

Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym – sposób wykonania:

  • Piersi z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki
  • Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę
  • Posiekaj cebulę
  • Przyprawy utłucz w moździerzu, aby dobrze się połączyły
  • Na maśle klarowanym zeszklij cebulę i dodaj do niej przyprawy – przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane imbir i chili, utłuczone i wymieszane kurkumę, ziarna kolendry i kmin.
  • Dodaj mięso, obtocz je przyprawami i lekko przysmaż. Trzeba cały czas mieszać, łatwo się przypala!
  • Posól, dodaj pomidory i duś 10 minut pod przykryciem.
  • Zdejmij pokrywkę z patelni i dodaj mleko kokosowe. Gotuj ok. 5 minut na mocnym ogniu, aby sos się zredukował.
  • Podawaj z ryżem, posiekaną natką kolendry i cząstkami limonki, której sokiem można przyprawić potrawę tuż przed zjedzeniem.

DRUKUJ PRZEPIS

Powiem Wam w sekrecie, że nie lubię ostrego smaku, więc ograniczyłam ilość chili, aczkolwiek niepotrzebnie – bo próbowałam potraw wykonanych przez innych uczestników warsztatów i każda wersja była fantastyczna. W ogóle idea warsztatów kulinarnych bardzo mi się podoba, więc ostrzę sobie już zęby na kolejny konkurs na Cookpad – tym razem za przepis na muffiny można wygrać warsztaty kuchni tajskiej. A może chcecie wziąć udział? Trzeba mieć przepis i zdjęcie, ale nie trzeba mieć bloga. Konkurs trwa do 17 marca, tutaj szczegóły. Rzućcie okiem, na razie nie ma dużej konkurencji.

Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym

A może chcecie wypróbować jakiś przepis przed warsztatami? Proponuję wam moją zupę tajską (też z kurczakiem, ale może być np. z krewetkami), którą tradycyjnie gotuję na początku zimy i która znakomicie stawia nas na nogi przy pierwszych listopadowych infekcjach. Ale, tak prawdę mówiąc, na przednówku przyda się nawet bardziej.

Smacznego!

Wasza,

PS. Zrobiliśmy też deser! Przepis niebawem.

Akademia Let's Go Cook


Cieszę się, że czytasz mój blog.
Nie przegap żadnego wpisu –
obserwuj PATCHWORK w serwisie
Facebook Instagram Google+


 

Mogą Cię zainteresować:

Nie ma komentarzy

Odpowiedz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.