w Przepisy

Ciasto jogurtowe – przepis na dużą blachę

ciasto-jogurtowe-przepis-na-duza-blache

Duża blacha ciasta jogurtowego z owocami to pewniak na każde rodzinne popołudnie. W zimie dodaję do niego sok z cytryny i otartą skórkę, na wiosnę truskawki, latem brzoskwinie, morele i jagody, a jesienią gruszki. Eksperymentuję też z mieszankami mrożonych owoców.

Jest to jedno z tych ciast, które jestem w stanie upiec w zasadzie w każdej chwili, gdyż potrzebne składniki przeważnie mam w domu. Idealnie nadaje się również do pieczenia z dziećmi, gdyż jego wykonanie jest bardzo proste, nie wymaga nawet użycia miksera.

Ciasto jogurtowe przepis na dużą blachę

Ciasto jogurtowe przepis na dużą blachę

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła (200g)
  • 2 jajka (polecam te z oznaczeniami 0PL lub 1PL)
  • 500 g jogurtu greckiego
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii (możesz go kupić tutaj)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • W pierwszej kolejności rozpuść masło i poczekaj, aż wystygnie.
  • Rozgrzej piekarnik do 180° – termoobieg.
  • W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (cukier, mąkę, proszek, sodę, sól).
  • W drugiej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki płynne (wystudzone masło, jogurt, jajka, wanilię).
  • Połącz ze sobą zawartości obu misek, np. mieszając drewnianą łyżką. Struktura ciasta nie musi być idealna, jednak mąka musi być dokładnie rozmieszana. Nie mieszaj za długo, ani też nie miksuj na wysokich obrotach.
  • Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. To proporcja na dużą blachę, taką o wymiarach 36 cm x 25 cm.
  • Na cieście ułóż owoce – np. przekrojone na pół truskawki.
  • Piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka) – uważaj jednak, żeby go  nie przepiec, bo bardzo szybko robi się suche.

Mała podpowiedź

Ciasto jogurtowe piekę przeważnie w prostokątnej formie z wyjmowanym dnem, np. takiej ja ta – klik. Kosztuje ona niewiele, a wygoda użytkowania jest nieporównywalna. Naprawdę, gorąco Wam polecam takie rozwiązanie. Odkryłam je przypadkiem i już nie wyobrażam sobie powrotu do standardowych blach, przy których zawsze trzeba się gimnastykować przy krojeniu i wyjmowaniu pierwszych kawałków. Tutaj, odkładam ścianki na bok, a ciasto w papierze jest gotowe do dzielenia na kawałki.

Ciasto jogurtowe przepis na dużą blachę

 

drukuj przepis

Oryginalny przepis na to ciasto jogurtowe – w wersji z truskawkami, znalazłam na portalu MniamMniam.pl. Jego autor nazywa je “serduszkowym” :) – rzeczywiście, z truskawkami tak wygląda. Tam też odkryłam rewelacyjny gadżet do szypułkowania truskawek widoczny na zdjęciu. Niejednokrotnie już uratował moje pomalowane paznokcie.

Smacznego!

Lubicie takie proste ciasta jak to jogurtowe, czy wolicie bardziej złożone kompozycje? Jeśli macie ochotę na świetne kruche ciasto z owocami i budyniową pianką, znajdziecie je tutaj.

Wasza,


Cieszę się, że czytasz mój blog.
Nie przegap żadnego wpisu –
obserwuj PATCHWORK w serwisie
Facebook Instagram Google+Bloglovin’


Wpis zawiera linki afiliacyjne

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

POPRZEDNI POST
KOLEJNY POST
  • Pingback: Polędwiczki wieprzowe z truskawkami w sosie balsamicznym - przepis()

  • Kasia Basara

    Jak to pysznie wygląda, uwielbiam sezonowe owoce a truskawki idealnie nadają się do ciast! Super, z pewnością zrobię! :*

    • Kasiu, naprawdę gorąco Ci je polecam. Jeśli chcesz z truskawkami, to raczej dość szybko – u nas na straganach już prawie ich nie ma. A czy Ty prowadzisz bloga – chciałabym go odwiedzić, ale nie mogę znaleźć informacji.