Przepisy

Wielkanocne Angry Birds ;)

29/03/2015
Cake pops przepis

Jeśli oprócz przywiązania do tradycyjnych wielkanocnych babek i mazurków, przyjdzie nam ochota na odrobinę awangardy, która dodatkowo na pewno spodoba się każdemu dziecku, możemy na przykład upiec cake pops i przerobić je na dziobate stworzenia o lekko demonicznym wyglądzie. Albo na słodkie kury i koguty. Albo na zupełnie zwykłe lizaki na patyczkach.

cake pops z maszynki

Niedawno natknęłam się w Biedronce (podaję źródło, bo pewnie jeszcze są), na maszynkę do cake pops w cenie znacząco niższej niż inne dostępne na rynku. Kupiłam i zaczęło się szaleństwo.

Chociaż cake pops z maszynki to zwykłe ciastka z polewą, połączenie lizakowatego wyglądu z dużą ilością czekolady powoduje, że znikają w ciągu kilku chwil (niestety – bo to nie przepis z gatunku tych “w 30 minut”). Ale efekt z pewnością wart jest zachodu.

cake-pops-wielkanoc-przepis

Składniki (na ok. 60 sztuk)

– 200 g masła
– 200 g cukru
– 1-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka esencji waniliowej
– 3 jajka
– szczypta soli
– 400 g mąki
– 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
– 300 ml mleka
– 3 łyżki kakao

Składniki wymieszać ze sobą na półpłynną masę. W misie miksera zajmuje to dosłownie chwilę. Maszynkę do cake pops dobrze rozgrzać. Nakładać masę szprycą do dziurek maszynki i piec każdą partię ok. 4 minut.

cake pops z maszynki

cake pops z maszynki

Po upieczeniu kuleczki wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować polewę.

Polewa:

Po 2 tabliczki gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady

Czekoladę pokruszyć na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeśli nie chce przyjąć formy płynnej można dodać do niej parę łyżek mleka.

Patyczki – mogą być do szaszłyków przecięte na pół lub specjalne, kolorowe, dostępne np. tutaj – moczyć w roztopionej czekoladzie, nadziewać na nie kuleczki i poczekać do całkowitego zastygnięcia (najlepiej znów w lodówce). Następnie po kolei zanurzać lizaki w gorącej polewie i dekorować.

Uwaga: na tym etapie bardzo przydaje się kawałek styropianu do wbijania gotowych ciastek, aby polewa nie uszkodziła się na etapie wysychania.

Pracę przy tym spokojnie można rozłożyć na dwa dni – jednego dnia pieczemy i nadziewamy na patyczki, drugiego dekorujemy.

cake_pops_black_white

cake pops z maszynki

cake_pops_easter1

cakepops_easter

Myślę, że jeszcze trochę czasu musi minąć, zanim stanę się cake-pops’owym mistrzem. Bardzo ładne ciastka, chociaż wykonane inną techniką, znajdziecie u mojej guru tutaj.

Swój wpis dodaję do akcji:

Wielkanocne Wypieki

Zapisz

Mogą Cię zainteresować:

3 komentarze

  • Odpowiedz Jak udekorować dom na Wielkanoc? - PATCHWORK 28/03/2018 at 10:29

    […] natomiast, to moje własne dzieło, z samych początków bloga. Przepis znajdziecie tutaj. A tu pascha wielkanocna w wersji z czekoladą – […]

  • Odpowiedz gin 31/03/2015 at 22:06

    Prześliczne! :)

  • Odpowiedz Elexis 29/03/2015 at 22:36

    Wyszły Ci piękne:) muszę sie rozejrzeć za tą maszynką:)

  • Podoba Ci się post? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło! A jeśli masz krytyczne uwagi, też chętnie je przeczytam. Zalogowanie się do systemu komentarzy lub/i subskrypcja dyskusji pod postem lub całej strony, równoznaczne są z akceptacją Polityki Prywatności. Podanie danych jest dobrowolne. Komentarze są moderowane i pojawiają się na stronie po zatwierdzeniu przez Admina.

    Kolejny post
    Całkiem niedawno napisałam tekst o hipochondrykach i od razu dostałam…