Przepisy

Tatar ze śledzia z karmelizowanymi orzechami

23/12/2018

Tatar ze śledzia z karmelizowanymi orzechami i suszoną śliwką podawany na krążkach z pumpernikla to przystawka bez której nie wyobrażam sobie grudnia. Odkryłam ją kilka lat temu w trakcie firmowej wigilii w restauracji “Smaki Warszawy” i smakowała mi do tego stopnia, że odważyłam się poprosić kucharza o przepis. A ten, o dziwo, podał go mi bez oporu – ale i również bez proporcji. Przygotowuję więc tego tatara “na oko”, skutkiem czego co roku smakuje nieco inaczej. Co oczywiście oznacza, że dla Ciebie również podane proporcje powinny być tylko luźną propozycją. Warto zauważyć, że jest to zdecydowanie słodka wersja tatara i bardzo trzeba uważać, aby nie straciła swojego śledziowego charakteru. Dla niektórych śledź na słodko może brzmieć dziwnie, ale zdecydowanie warto spróbować.

tatar ze śledzia przepis

Tatar ze śledzia z karmelizowanymi orzechami – przepis

Składniki

  • 400 g filetów śledziowych
  • 90 g orzechów włoskich
  • Czerwona cebula – 1 bardzo duża lub 2 mniejsze
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • Pół szklanki cukru – używam trzcinowego Demerara
  • Pół szklanki wody
  • Łyżeczka masła – opcjonalnie
  • 2 łyżki majonezu

Tatar ze śledzia – wykonanie

  • Namocz śledzie.
    Czas moczenia zależy od rodzaju śledzia i od tego jak mocno jest posolony. Ja kupuję śledzie w wiaderku i moczę je przez kilka godzin w wodzie, a później jeszcze min. godzinę w mleku, aby smak był delikatniejszy. Niektórzy twierdzą, że takim filetom wystarczy godzina do dwóch w wodzie – myślę, że mają rację, szczególnie, że nie chcemy aby tatar był zbyt mdły. Śledzie z beczki należy moczyć znacznie dłużej, nawet przez całą noc.
  • Przygotuj karmelizowane orzechy
    Połówki orzechów włoskich posiekaj na małe kawałeczki – powiedzmy: 1 połówkę na 4 – 6 części. Na patelnię z grubym dnem wsyp cukier, wlej wodę i podgrzewaj chwilę, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Wsyp orzechy, dodaj masło i mieszaj energicznie, aż syrop się skarmelizuje i je oblepi. Gotowe orzechy wysyp na papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia – najlepiej rozłóż je tak, aby jak najmniej się stykały, gdyż bardzo łatwo się sklejają.
  • Cebulę posiekaj bardzo drobno.
  • Śliwki natomiast pokrój w kosteczkę – ok. pół na pół centymetra.
  • W podobną kostkę posiekaj śledzie – pamiętaj, jest to tatar, więc kawałki nie mogą być zbyt duże.
  • Wymieszaj ze sobą śledzie, śliwki, orzechy i cebulę. Dopraw majonezem.
  • Twój tatar ze śledzia będzie smakował najlepiej, jeśli po wymieszaniu pozwolisz składnikom przez kilka godzin “przegryźć się” w lodówce. Podawaj z pieczywem – w restauracji były to krążki wycięte z pumpernikla.

tatar ze śledzia przepis

Smacznego!

Czas wykonania: 30 minut + wcześniejsze moczenie śledzi + parę godzin na “przegryzienie się” składników.

Tutaj znajdziesz przepis na pierniczki z witrażykiem, last minute, w sam raz do powieszenia na choince!

~~♥~~♥~~♥~~

gwiazdka boże narodzenie

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, więc tą drogą
chciałabym życzyć Tobie i Twojej rodzinie
dużo miłości, magicznych świątecznych spotkań,
a w Nowym Roku
wszystkiego co najlepsze!

 


Cieszę się, że czytasz mój blog.
Nie przegap żadnego wpisu –
obserwuj PATCHWORK w social media!
Facebook Instagram


 

Mogą Cię zainteresować:

1 komentarz

  • Odpowiedz CookUp 29/12/2018 at 20:08

    Te świąteczne smaki mają w sobie to coś, co sprawia, że ma się na nie ochotę nawet po Świętach. Wygląda pysznie, a w nowym roku życzymy jeszcze więcej takich pysznych pomysłów i inspiracji! :)

  • Podoba Ci się post? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło! A jeśli masz krytyczne uwagi, też chętnie je przeczytam. Zalogowanie się do systemu komentarzy lub/i subskrypcja dyskusji pod postem lub całej strony, równoznaczne są z akceptacją Polityki Prywatności. Podanie danych jest dobrowolne. Komentarze są moderowane i pojawiają się na stronie po zatwierdzeniu przez Admina.