Przepisy

(Nie)banalne naleśniki

04/05/2015

Czy po majówkowym grillowaniu bolą Was brzuchy, Wasz organizm domaga się czegoś lżejszego, a ponadto na myśl o wejściu do kuchni robi Wam się słabo? Na taką sytuację mam przepis idealny. Szybkie, proste i nietypowe danie naleśnikowe. A w bonusie obiecany sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, którego nikt nie chce jeść, a szkoda, żeby się zmarnowało.

Najpierw absolutnie niezawodna proporcja na naleśniki:
2 jajka
Szklanka mleka
Szklanka lodowatej wody (najlepiej gazowanej)
Szczypta soli
Mąki tyle, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Uwaga, gęstnieje!

Mieszamy rózgą lub w blenderze i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie mieszamy jeszcze raz.
Na patelni mocno rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wlewamy gorący do ciasta. Smażymy naleśniki na złoty kolor. Patelni nie trzeba dodatkowo natłuszczać!

naleśniki

naleśniki wegetariańskie
Farsz 1:
Żółty ser – tarty lub w plastrach
Rozdrobnione liście sałaty lub rukoli
Pokrojone pomidory lub pomidorki koktailowe
Sól
Można dodać ulubione świeże lub suszone zioła, np. tymianek
Pakujemy w “sakiewki”

naleśniki wege

Farsz 2:
Gotowane mięso (z rosołu), pokrojone w drobne kawałeczki
Cebula i kilka ząbków czosnku- trzeba je zeszklić, lecz uważać, żeby nie przyrumienić, bo robią się gorzkie
Suszony majeranek
Mielimy w blenderze do ulubionej konsystencji. Ja staram się nie mielić zbyt drobno. Pakujemy w sakiewki.

farsz2

mięso

Podajemy lekko podsmażone. Wegetariańskie są pyszne z sosem chilli – takim jak do sajgonek. Mięsne wolę z ketchupem. Moim absolutnym faworytem jest hit mojego dzieciństwa – Słodka Ania! Nie znam lepszego.

słodka ania ketchup

Źródło: K&M Delikatesy

 

Mogą Cię zainteresować:

11 komentarzy

  • Odpowiedz monotema 09/05/2015 at 13:29

    Przyznam, że pierwszy pomysł niebanalny. Drugi również. Nigdy nie wiem, co zrobić z ugotowanym w rosole kurczakiem.

  • Odpowiedz headivided 09/05/2015 at 09:34

    Kocham naleśniki! Od zawsze moja babcia robiła w piątki takie pyyyyszne, że aż mi się uszy trzęsły. Jak będę miała trochę czasu to musze koniecznie spróbować zrobić takie z farszem, bo na razie jestem fanką naleśników z nutellą, dżemem brzoskwiniowym lub bananem ;) Pozdrawiam :)

  • Odpowiedz kashienka OdkrywającAmerykę 07/05/2015 at 17:48

    Uwielbiam wytrwawne naleśniki – smakują mi równie dobrze, jak te na słodko :) Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa rosołowego – ja ostatnio wykorzystałam je na farsz do pasztecików, również wyszły bdb :)

    http://www.odkrywajacameryke.pl

  • Odpowiedz LIFESTYLERKA 07/05/2015 at 15:12

    Rewelacyjny pomysł z tym wytrawnymi naleśnikami. Powiem Ci, że jednak najbardziej podoba mi się pomysł mielenia mięsa w blenderze. Od dawna myślałam, że fajnie by było zrobić pierogi z mięsem z rosołu tylko zawsze powstrzymywało mnie to, że nie mam maszynki do mięsa. Nie wpadłam na to, że można je wsadzić do blendera:). Dzięki! A ja zapraszam Cię serdecznie jak co tydzień na moje Linkowe Party:).

  • Odpowiedz www.kilkuetatowamama.com 06/05/2015 at 19:48

    Popatrz, a ja zawsze dodawalam zimny olej do ciasta nalesnikowego ńie rozgrzany. Codziennie mozna nauczyc sie cos nowego, dodam ten punkt o nauce do swojego dzisijszego postu o mnie ;) Pozdrawiam!

    • Odpowiedz Patchwork 08/05/2015 at 23:41

      Wiesz co, tak się zastanawiam nad tym olejem. Mnie nauczyła tego sposobu moja siostra i rzeczywiście odkąd zaczęłam dolewać gorący olej do naleśników, jakoś lepiej mi się smażą. Ale to może wcale nie mieć aż takiego znaczenia, no bo niby co to za różnica jak się nad tym głębiej zastanowić… Sama nie wiem ;)

      • Odpowiedz Inga-poliglotawkilkukrokach.pl 09/05/2015 at 18:44

        Różnica czy nie, ja jutro chcę zrobić naleśniki, więc dodam rozgrzany. Masło klarowane w takim razie może być też? Ja nie robię naleśników z mąki pszennej, więc tym bardziej kombinuję :)

        • Odpowiedz Paula 09/05/2015 at 19:58

          Robiłam je z mąki gryczanej, też były bardzo dobre.

  • Odpowiedz Adrian Bysiak 05/05/2015 at 20:34

    Ja ostatnio mięso odstawiłem, ale prawdę mówiąc wersja wegetariańska może być równie dobra.

  • Odpowiedz Katarzyna Mierzwa 05/05/2015 at 10:30

    Z nieba mi spadasz z tym przepisem :) Dzieciaki lubią naleśniki a te są w dodatku ciut inne niż zwykle robię i w końcu wiem co zrobić z mięsem z rosołu :)

  • Odpowiedz Kobiecy Zmysł 05/05/2015 at 08:58

    Wygląda pycha i na szybkie do przygotowania. Naleśniki to prościzna więc na pewno skuszę się na taką ich wersję, a nie tylko ciągle na słodko ;)

  • Podoba Ci się post? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło! A jeśli masz krytyczne uwagi, też chętnie je przeczytam. Zalogowanie się do systemu komentarzy lub/i subskrypcja dyskusji pod postem lub całej strony, równoznaczne są z akceptacją Polityki Prywatności. Podanie danych jest dobrowolne. Komentarze są moderowane i pojawiają się na stronie po zatwierdzeniu przez Admina.

    Kolejny post
    Drodzy Panowie, co tu dużo mówić, przyszła kryska na Matyska!…