Przepisy

Grillowe (coś jak) ratatouille

19/04/2015

Dym wnosi do domu zapach lata. Zaklinając trochę prognozę pogody, rozpalamy grilla na tarasie. Ciężkie steki smakują najlepiej z lekkim, warzywnym dodatkiem. Uwielbiam pieczarki z grilla, lecz dziś nie zaserwuję ich sauté. Dodam je do ratatouille, łamiąc nieco konwencję, osiągając natomiast zaskakująco smaczny efekt.

Opisana historia zdarzyła się w zeszły weekend. Dziś natomiast pogoda przypomina raczej listopad niż wiosnę. Sorry, klimat i te sprawy. Publikuję jednak przepis, żeby “zaczarować” aurę na przyszły tydzień. Ma to swoje plusy: do tego czasu zdążycie zaopatrzyć się w taki oto garnek:

garnek do warzyw z grilla

grillowanie z dzieckiem

Składniki:
10 ładnych pieczarek
Bakłażan
Cukinia
4 – 5 pomidorów
4 – 5 marchewek
1 – 2 cebule (mogą być czerwone)
Ząbki czosnku z 1 główki
Oliwa
Przyprawy – tym razem dodałam suszone zioła prowansalskie i sól

pieczarki

Wykonanie jest arcyproste. Warzywa kroimy w cząstki, plasterki i kosteczki. Mieszamy w dużej misce, solimy, doprawiamy. Przekładamy do wysmarowanego oliwą garnka i ustawiamy na grillu. Czas “pieczenia” – max. 15 minut. Często, aczkolwiek ostrożnie, mieszamy.

warzywa z grilla

20150412_153018

Paula_chef
Do wszelkich potraw z grilla bardzo pasuje mi własnoręcznie wykonany sos czosnkowy:
Jogurt naturalny i majonez mieszamy w proporcji 2/3 do 1/3. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę majeranku i trochę soli. Mieszamy i czekamy ok. 2 godzin, aż składniki się “przegryzą”.

sos_skład

najlepszy_sos

Voilà! Bon appétit!

warzywa_z_grilla1

Wpis dodaję do akcji:

Pieczarkowy Tydzień 2015

Pieczarkowy Tydzień 2015

Zapisz

Mogą Cię zainteresować:

6 komentarzy

  • Odpowiedz Fondue - kolacja na wieczór we dwoje - Patchwork 31/08/2015 at 00:13

    […] sosy. Może być np. czosnkowy (przepis znajdziecie tutaj).  A może Ranch? Ketchup? Słodko-ostry sos chilli? (Na te dwa nie podzielę się przepisem, bo […]

  • Odpowiedz Grillowane nektarynki - Patchwork 14/06/2015 at 19:10

    […] się długo. Ale, również bardzo długo jest gorący. Kiedy z rusztu zjadą kiełbasy, mięsa i warzywa, następuje idealny moment, żeby na grillu przygotować … deser. Taki, którego Twoi goście […]

  • Odpowiedz Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 28/04/2015 at 19:37

    […] Grillowe (coś jak) ratatouille – Patchwork […]

  • Odpowiedz LIFESTYLERKA 20/04/2015 at 21:42

    Dobrze, naganiaj wiosnę:). Niech wreszcie do nas przyjdzie i zostanie na dłużej. Jeszcze w tym roku nie miałam grilla, ale juz nie mogę się doczekać. Przepis palce lizać:)

  • Odpowiedz mopswkuchni.net 19/04/2015 at 19:23

    Bardzo ciekawe połączenie. Jak ja już tęsknię za daniami z grilla! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji pieczarkowej :)

  • Odpowiedz Kobiecy Zmysł 19/04/2015 at 14:44

    Wygląda bardzo apetycznie! :) połączenie troszkę nie zdrowo i bardzo zdrowo na jednym talerzu to idealne połączenie. :)
    I oby się udało zaczarować tym grillem pogodę :D żeby została już z nami piękna i słoneczna, bo wiosna to musi być słońce, a nie takie ponure dni :) czekam na troszkę lepszą pogodę i czaruje z Tobą! :)

  • Podoba Ci się post? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło! A jeśli masz krytyczne uwagi, też chętnie je przeczytam. Zalogowanie się do systemu komentarzy lub/i subskrypcja dyskusji pod postem lub całej strony, równoznaczne są z akceptacją Polityki Prywatności. Podanie danych jest dobrowolne. Komentarze są moderowane i pojawiają się na stronie po zatwierdzeniu przez Admina.

    Kolejny post
    Znaczącą część mojego życia spędzam, niestety, w korkach. Żeby nie…