w Przepisy

Polędwiczka w sosie z sera gorgonzola

poledwiczka-w-sosie-z-sera-gorgonzola

To jest mój ulubiony przepis na niedzielny obiad. Tak podana polędwiczka nadaje się nawet na elegancką imprezę rodzinną. Mięso jest miękkie, a sos wspaniale je uzupełnia. Kolosalną zaletą tego przepisu jest to, że przy odrobinie wprawy przygotowanie całego obiadu zajmuje nie dłużej niż 30 minut (plus pieczenie).

polędwiczka wieprzowa w sosie z sera gorgonzola

Polędwiczka wieprzowa w sosie z sera gorgonzola – przepis

Składniki (na 3 – 4 osoby):

  • 2 polędwiczki wieprzowe – ok. 600 gr.
  • Ser gorgonzola lub inny z niebieską pleśnią – ok. 100 gr.
  • Białe wytrawne wino – pół szklanki
  • Kartonik śmietanki 18% – 250 ml.
  • Masło klarowane do smażenia
  • Czosnek, przyprawy
  • Opcjonalnie: warzywa, które chcemy zapiec obok

polędwiczka wieprzowa w sosie z sera gorgonzola

Polędwiczki myjemy, dokładnie osuszamy, posypujemy pieprzem i majerankiem (lepszy świeży, ale może też być suszony). Uwaga: nie solimy – przynajmniej ja nie solę, bo podobno mięso przez to twardnieje.

polędwiczka wieprzowa w sosie z sera gorgonzola

Obsmażamy ze wszystkich stron na klarowanym maśle. Można użyć do tego celu oleju, ale moim zdaniem, polędwiczka smażona na maśle jest smaczniejsza.

polędwiczka wieprzowa w sosie z sera gorgonzola

Przekładamy do lekko natłuszczonej formy, obok układamy warzywa – u mnie są to pokrojone w ósemki pomidory – bez skóry i pestek, oraz ząbki czosnku.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg), na ok. 30 minut. Gdyby się za mocno przypiekała od góry, można przykryć folią aluminiową.

polędwiczka wieprzowa w sosie z sera gorgonzolaSos:
Śmietankę z winem mocno podgrzewamy, uważając jednak, żeby nam nie wykipiała. Wrzucamy do niej ser pokrojony w małe kawałki. Jeśli nie mam pod ręką gorgonzoli, korzystam z błękitnego Lazura, również jest pyszny. Mieszamy rózgą podgrzewając sos do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści, a całość zgęstnieje.

Sposób podania:
Wyjmujemy mięso z piekarnika i kroimy je na grube plastry. Teraz solimy. Układamy na półmisku, polewając częścią sosu. Resztę sosu podajemy na stół oddzielnie. Półmisek dekorujemy upieczonymi warzywami. Potrawa świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami (tu przepis) i sałatą.

polędwiczka wieprzowa w sosie z sera gorgonzola

Przepis znalazłam kilka lat temu u Bajaderki – tutaj. Lekko go zmodyfikowałam, dostosowując do naszego gustu.

 

 

 

Zapisz

POPRZEDNI POST
KOLEJNY POST
Udostępnij:
  • Takie dania to ja lubię, 30 min i gotowe. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu, tylko wieprzowinę zastąpię innym mięsem, ponieważ nie jem jej od 15 lat.

  • Kasia Makarska

    Kochana to wygląda smakooooooowicie…
    Szkoda, że nie można wcisnąć przycisku „zjedz” i spałaszować tych polędwiczek.
    Ale jedno jest pewne – wykorzystam Twój przepis. :)