w Przepisy

Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę

pierniczki-last-minute

Znacie to? Wpada nam w ręce przepis na super pierniczki, a później okazuje się, że albo ciasto musi leżeć dwa dni w lodówce, albo same ciasteczka stają się jadalne dopiero po tygodniu. Jestem kiepska w planowaniu, więc nie lubię takich przepisów. Moje ciasteczka można zjeść od razu, a dodatkowo pięknie wyglądają na choince.

Pierniczki z witrażykiem nie wszystkim smakują, dlatego podaję proporcję, która wystarczy Wam do celów dekoracyjnych, do spontanicznego zjadania ciastek tuż po upieczeniu, ale i na Święta co nieco się uchowa :) Poeksperymentujcie z grubością, mi najbardziej pasują takie ciut bardziej puszyste, wtedy już bez okienka.

pierniczki last minute

Składniki:

  • 800 g mąki
  • szklanka miodu
  • 2 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta soli

∗∗∗∗∗

pierniczki z witrażykiem

pierniki z landrynkami

Wykonanie:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewamy mieszając aż do całkowitego połączenia składników, po czym zostawiamy do wystudzenia
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z sodą i przyprawą do piernika. Wlewamy do niej przestudzony miód, dodajemy jajka.
  3. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem.
  4. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde.
  5. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty.
  6. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku wycinamy mniejszy kształt i w powstały w ten sposób otwór wsypujemy pokruszone landrynki. Co ważne – nie warto kruszyć landrynek zbyt mocno, gdyż ich drobinki tworzą na pierniczkach nieładne plamki, a większe kawałki i tak rozpuszczają się bez problemu.
  7. Jeśli chcemy umieścić pierniczki na choince, nie zapominamy o wycięciu w nich dziurek – bardzo dobrze do tego celu nadaje się słomka do napojów.
  8. Pieczemy na papierze w 170 stopniach (termoobieg)  przez 6 – 8 minut w zależności od grubości. Po upieczeniu mają być jasne! Po wyjęciu z piekarnika czekamy moment, aż powstałe z landrynek szybki zastygną.

drukuj przepis

pierniczki na choinkę

Dobrej zabawy!


Cieszę się, że czytasz mój blog.
Nie przegap żadnego wpisu –
obserwuj PATCHWORK w serwisie
Facebook Instagram Google+Pinterest Bloglovin’


PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli robimy to z przyjaciółmi, a w tle gra świąteczna muzyka :)

POPRZEDNI POST
KOLEJNY POST